Sunday, October 13, 2013

Μονο για τρελους !

Ας πουμε πως βρισκουμε εναν ανθρωπο που αγαπαμε οσο τιποτε αλλο σε αυτον τον κοσμο . Εναν ανθρωπο που ειναι για εμας τοσο σημαντικος , ωστε να μην μπορουμε να αναπνευσουμε καθε φορα που σκεφτομαστε πως ειμαστε μακρυα του . Ας σκεφτουμε τωρα πως σε ενα περιεργο συμπλεγμα της μοιρας ο ανθρωπος αυτος πεθαινει , ηρεμα και σιωπηλα , οπως ενα κιτρινωπο φυλλο οταν πεφτει απο ενα δεντρο . Ας υποθεσουμε επισης πως το ατομο αυτο πεθαινει μεσα στην αγκαλια μας , μπροστα δηλαδη στα ιδια μας τα ματια . Πως απο εμας θα αφηνε αυτον τον ανθρωπο απαλα στο κρεβατι και θα του ευχοταν ονειρα γλυκα , παρολα τα πνιγηρα δακρυα που τρεχουν στο σκυθρωπο του προσωπο ? Κανεις . Εκτος και αν ολο αυτο το σεναριο ειναι μερος μιας θεαρτικης παραστασης , οπου οι ηθοποιοι ενσαρκωνουν ανθρωπους απαλλαγμενους απο τη σκια του θανατου ή αν ολο αυτο το σκηνικο ηταν τελικα ενα θλιβερο επισοδιο που παρακολουθησαμε στον υπνο μας .
  Στην πρωτη περιπτωση το περιστατικο αυτο θα συγκινουσε ορισμενους ανθρωπους , δημιουργωντας τους δακρυα , καθως εκεινοι γνωριζουν πως χωρις ενα συγκεκριμενο ατομο η ζωη τους θα ειχε ενα πολυ πιο μουντο χρωμα .Ωστοσο , θα υπηρχαν και εκεινοι που δεν θα ηθελαν καν να σκεφτουν πως θα ηταν τα πραγματα σε μια τετοια κατασταση και γι'αυτο ποτε δεν θα εβλεπαν την ταινια , βαζοντας μια αλλη  με δραση , αιμα και φαντασια , κατι σιγουρα δεν προκειται να τους τυχει . (Ναι για εσας τα αγορια μιλαω που το παιζετε σληροι , ενω και εσεις εχετε συναισθηματα ). Στη δευτερη περιπτωση το ατομο εν υπνω , θα σηκωνοταν αποτομα πιθανον με δακρυα στα ματια και αμεσως θα επεξεργαζοταν το ονειρο του για να βρει τη σημασια του .

Εκ πρωτης οψεως και συμφωνα με τα λεγομενα του Φρουντ αυτο ειναι και το πιο σωφρον που καποιος πρεπει να κανει , δηλαδη να κατατρεξει αμεσως στην ερμηνεια του ονειρου του , καθως ουσιαστικα μεσα σε εκεινη την ασυνειδητη κατασταση , κρυβονται πολλες καταπιεσμενες υποσυνειδητες επιθυμιες του ατομου εκεινου . Για παραδειγμα , εχω διαβασει για μια γυναικα που καθε βραδυ εβλεπε στον υπνο της εναν γερακο που κρατουσε στο χερι του ενα καρπουζι . Στην αρχη το ονειρο αυτο δεν την ενοχλουσε , ομως η επαναληψημοτητα του την εκανε να αναρωτιεται τι ηθελε το υποσυνειδητο της να της πει , ετσι κατεφυγε σε εναν ψυχιατρο . Ο γιατρος ακουγοντας το ονειρο ακολουθησε τη θεωρια του Φρουντ και καταφερε να αποκρυπτογραφησει το μυστικο του ονειρου εκεινηες της γυναικας . Συνειδητοποιησε πως ο γερος στην ουσια αντιπροσωπευε την αναγκη της κοπελας να δεσμευτει με καποιον που θα μπορουσε εκεινη να εμπιστευτει ωστε να ξεκινησει μια ωριμη και σοβαρη σχεση ενηλικων . Οσο για το καρπουζι , εκεινο απεικονιζε την επιθυμια της γυναικας να συνευρεθει ερωτικα με ενα προσωπο , καθως ειχε περασει πολυς καιρος απο την ημερα που εκεινη ικανοποιησε τα βιολογικα της ενστγκτα . 
  Δεν ηταν ομως μονο ο Φρουντ εκεινος που πιστευε πως τα ονειρα εκρυβαν μυστικα για το χαρακτηρα και τη ζωη του καθε ανθρωπου  . Πολλοι επιστημονες ειχαν δεχτει την προοπτικη αυτη και ειχαν προχωρησει στη γεννηση νεων θεωριων σχετικα με τα ονειρα . Χαρακτηριστικη ειναι εκεινη η
θεωρια που λεει πως τα ονειρα αποτελουν ορισμενα σημαδια "μνημης" που επανερχονται σε εναν ανθρωπο απο τις προηγουμενες ζωες του .Αυτη φυσικα η θεωρια οδηγησε αργοτερα στη γεννηση του υπνωτισμου . Εντουτοις τα ονειρα απασχολησαν και απλους ανθρωπους πολυ πριν απο το Φρουντ , ο οποιος μαλλον τους εδωσε μια επιστημονικη διασταση . Οα ανθρωποι διαφορων πολιτισμων απο την αρχαιοτητα εως σημερα βλεπουν τα ονειρα σαν οιωνους , σαν σημαδια που δειχνουν τα μελλουμενα . Κατι τετοιο , ωστοσο , δεν μπορει να αποδεικτει , τουλαχιστον οχι ευκολα.
 Τι θα γινοταν ομως αν τα ονειρα δεν ηταν, ουτε μια εκφανση του μελλοντος ή του παρελθοντος ? Αν στην ουσια ηταν μια ενδειξη για την υπαρξη παραλληλων κοσμων  ? Για να γινω πιο σαφης ολες οι θεωριες που διατυπωθηκαν σχετικα με τη φυση των ονειρων  , αφορουσαν ,ως προς τη χρονικη κλιμακα, το παρελθον ( Ο Φρουντ αλλωστε ερμηνευε τα ονειρα σας καταπιεσμενες επιθυμιες που ειχε ενα ατομο στο παρελθον κι κυριως στα παιδικα του χρονια οι οποιες με την παροδο του χρονου σχηματισαν το υποσυνειδητο του , με αποτελεσμα να επανερχονται σε μια ασυνειδητη κατασταση . Παρομοια ηταν και η πιστη των υπνωτιστων , καθως τα ονειρα για αυτους ηταν απλα μνημες προηγουμενων ζωων , επηρεασμενες ωστοσο απο το φιλτρο της πραγματικοτητας . ) ή το μελλον( οι λαικες δοξασιες ελεγαν πως τα ονειρα ειναι μια μελλοντικη ενδειξη , κατι που ακομα ειναι πιστευτο ) Καμια δεν εστιαζε σε εναν παροντικο χρονο . Με αλλα λογια τα ονειρα θα μπορουσαν να αποτελουν μια κατασταση που συμβαινει στον εαυτο μας σε ενα παραλληλο συμπαν , η οποια επειδη φορτιζεται με την ενεργεια του ατομου που βιωνει την κατασταση , διαχεεται στο χωροχρονο και φτανει τελικα στον εαυτο μας , σε εμας που ονειρευομαστε . Υπ'αυτο το πρισμα αν εγω σημερα εβγαινα ραντεβου με καποιον που ημουν ερωτευμενη τρελα και περνουσα τελεια , ο αλλος μου εαυτος σε ενα παραλληλο συμπαν εκεινο το βραδυ θα εβλεπε ονειρο εκεινη τη σκηνη του ραντεβου . Εννοειται , βεβαια , πως αυτη τη θεωρια προερχεται απο ενα ταπεινο μυαλο σαν και τι δικο μου , πραγμα που δεν βοηθαει ιδιαιτερα στην παρουσιαση πειστικων τεκμηριων . Αλλωστε δεν ειμαι και ο Αινσταιν για να αναφερθω στις 4 διαστασεις της πραγματικοτητας , γι'αυτο θα αφησω αυτη την θεωρια να πλαναται στο χωρο σαν μια ωραια ιστορια φαντασιας και τιποτα παραπανω . Καλο ειναι να εχουμε αυτη τη μαγεια στη ζωη μας περα απο την επιστημη , σωστα?
 Μια ακομα προοπτικη , που ισως ειναι πιο μαγικη απο την προηγουμενη , ειναι εκεινη της σωματικης απευλευθερωσης του ατομου κατα τη διαρκεια της νυχτας . Ειδικοτερα , θα μπορουσε τα ονειρα να αντιπροσωπευουν τις δικες μας εμπειριες κατα τη διαρκεια της νυχτας , οταν το σωμα μας μεν ειχε παραλλησει , αλλα η ψυχη μας ειχε κατορθωσει για ενα χρονικο διαστημα να δραπετευσει . Αν δεχτουμε αυτην την θεωρια , τοτε αν εγω δω στον υπνο μου , οπως και εγινε προχθες , πως τα εφτιαξα με τον Τζονι Ντεπ , αυτο σημαινει πως την ωρα που το σωμα μου παρελυσε τελειως και δεν μπορουσε να αντισταθει πια με τη δυναμη του εγκεφαλου στην ενεργεια της ψυχης μου , η δευτερη (δηλ η ψυχη ) καταφερε να απεγκλωβιστει απο αυτο και να ταξιδεψει στον κοσμο μας τη νυχτα . Στο ταξιδι της αυτο ετυχε να συναντησει την ενεργεια της ψυχης του Τζονι Ντεπ (  παραδειγματος χαρη ) και ετσι οταν επεστρεψε να αφησε την ασυνειδητη αυτη γνωριμια των δυο προσωπων , σαν μια θολη και μη πραγματικη κατασταση . Ειναι οντως πατηγορη αυτη η σκεψη  , αλλα ελαχιστα πειστικη αν δεν εχεις μαγεια ή τρελα μεσα σου . Κατι που πρεπει να επισημανθει σχετικα με αυτη τη θεωρια , ειναι οτι δεν ακυρωνεται αν εγω κοιμαμαι (χρονος Ελλαδας ) και στη διαρκεια εκεινη του νυχτερινου περιπατου της ψυχης μου εκεινη ερθει σε επαφη με μια ψυχη που μενει σε μια χωρα στην οποια ειναι μερα ( πχ Αμερικη) , καθως η ψυχη μας μπορει να δραπετευσει και το πρωι αν ο εγκεφαλος του ατομου χασει την επαφη με την πραγματικοτητα , δηλαδη αφαιρεθει ή ονειροπολει . Οποτε ναι συναντησα τον Τζονι Ντεπ !
   


Σας ευχαριστω που με ακουσατε ή ορθοτερα με διαβασατε .